Ero sivun ”Indian mallit” versioiden välillä

Motopediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 38: Rivi 38:


== Indian Scout Pony, Motoplane, Junior Scout ja Thirty-Fifty 1932-1941 ==
== Indian Scout Pony, Motoplane, Junior Scout ja Thirty-Fifty 1932-1941 ==
Scout Pony tuotiin markkinoille 1932 Amerikan halvimpana V-twin moottoripyöränä. Moottori oli 500cc , teho 12hv, joten arvata saattaa etteivät lukemat välttämättä vakuuttaneet järeään kalustoon tottuneita ostajia. Pyörää mainostettiin kevytrakenteisena ja taloudellisena moottoripyöränä, jolla pysyy hyvin isompien mukana. Moottorin voitelu oli toteutettu kuivasumppuperiaatteella ja sytytys akulla. Ensiö- ja toisioveto ovat ketjukäyttöiset, vaihteisto on kolminopeuksinen. Painoksi ilmoitetaan 143kg ja huippunopeudeksi 112kmh. Motoplane, jota valmistettiin vain 450 kappaletta, oli lähes identtinen Ponyn kanssa lukuunottamatta moottoria, joka oli 737cc. Junior Scout oli Ponyn uudempi versio, jossa oli pieniä, lähinnä kosmeettisia muutoksia. Eräitä näkyviä eroavaisuuksia ovat virranjakajan käyttöönotto ja vaihdekepin siirto pystyyn polttoainesäiliön etuosaan, sekä ajovalon sijoitus alemmaksi lähelle peittävämpää etulokasuojaa.
Scout Pony tuotiin markkinoille 1932 Amerikan halvimpana V-twin moottoripyöränä. Moottori oli 500cc , teho 12hv, joten arvata saattaa etteivät lukemat välttämättä vakuuttaneet järeään kalustoon tottuneita ostajia. Pyörää mainostettiin kevytrakenteisena ja taloudellisena moottoripyöränä, jolla pysyy hyvin isompien mukana. Moottorin voitelu oli toteutettu kuivasumppuperiaatteella ja sytytys akulla. Ensiö- ja toisioveto ovat ketjukäyttöiset, vaihteisto on kolminopeuksinen. Painoksi ilmoitetaan 143kg ja huippunopeudeksi 112kmh. Motoplane, jota valmistettiin vain 450 kappaletta, oli lähes identtinen Ponyn kanssa lukuunottamatta moottoria, joka oli 737cc. Junior Scout oli Ponyn uudempi versio, jossa oli pieniä, lähinnä kosmeettisia muutoksia. Eräitä näkyviä eroavaisuuksia ovat virranjakajan käyttöönotto ja vaihdekepin siirto pystyyn polttoainesäiliön etuosaan, sekä ajovalon sijoitus alemmaksi lähelle peittävämpää etulokasuojaa. Thirty Fifty oli edelleen 500cc ja parannettu painos Juniorista, Girder-keulan muoto muuttui ja näkyvimpinä muutoksina 1940 tulivat isompi polttoainesäiliö ja massiiviset, kaikille 40-luvun siviilimalleille tyypilliset, peittävät lokasuojat.

Versio 10. tammikuuta 2010 kello 11.04

1901-1908

Ensimmäisissä Indianeissa oli runkona polkupyörämallinen ns. diamond frame, jossa ei vielä ollut jousitusta lainkaan. Kaikissa malleissa oli polkimet polkupyörän tapaan ja veto takapyörälle toteutettiin ketjulla. Vaihteita ei ollut. Kierrosluvun ja sytytyksen ajoituksen säädöt toteutettiin vivustojen välityksellä ohjaustangon kiertokahvoista. Moottorit olivat aluksi 1-sylinterisiä sekaventtiili-tyyppisiä (IOE), ilmoitetut teholukemat 1,75-2,75hv. 1907 1-sylinterisien rinnalle tuli V-malliin rakennettu 2-sylinterinen IOE-moottori, jonka tehoksi ilmoitettiin 4hv. 1908 1-sylinterisen tehoksi ilmoitettiin 3,5hv ja V-moottorille ruhtinaalliset 5hv.


1909-1913

1909 otettiin käyttöön uusi runkomalli jota kutsuttiin nimellä loop-frame. Rungossa oli kaksi yläputkea, joiden väliin lähes putkimallinen polttoainesäiliö oli sovitettu. 1910 tuli etujousitus, joka toteutettiin lehtijousiperiaatteella. Myös lehtijousin toteutettua takajousitettua mallia valmistettiin 1913 alkaen. Veto oli edelleenkin pääsääntöisesti "suora" ketjuveto, mutta kytkimellä varustettuja malleja oli. 1910 tuli ketjun rinnalle hihnavetoinen kytkimellä varustettu malli. Myös 2-vaihteinen Indian oli saatavilla jakson lopulla ja polkimet vaihtuivat astinlautoihin. Moottorit pysyivät IOE-tyyppisinä, mutta tehovaihtoehtoja tuli lisää. 1909 1-sylinteriset 2,75hv, 3,5hv, ja 4hv. 2-sylinteriset 4hv ja 5hv. 1910 1-syl. 2,75hv ja 4hv. 2-syl. 5hv ja 7hv. 1911 moottoritehot pysyivät samoina. 1912 tuotannossa olivat edellisen vuoden tehokkaammat moottorit, 1-syl. 4hv ja 2-syl. 7hv. 1913 moottoritehot pysyivät vuoden 1912 kaltaisina.


1914-1915

1914 tuli Indianilta erikoismalli Hendee Special, jossa oli jousitus edessä ja takana, ja sensaatiomainen sähkökäynnistys sekä sähkövalot. 2-nopeuksinen vaihdelaatikko oli käytössä ja moottorina 2-sylinterinen OIE. Myös perusmallit 1-ja 2-sylinteriset olivat tuotannossa ja moottorien tehot vastasivat vuoden 1912 lukemia. 1915 Tuli Indianiin 3-nopeuksinen vaihdelaatikko, joka pienin muutoksin säilyi tuotannossa merkin valmistuksen loppuun asti. Moottorit olivat 4hv 1-syl. ja 7hv 2-syl.


1916-1924

1916 otettiin tuotantoon mullistava pitkäiskuinen Powerplus-moottori, joka on ensimmäinen sivuventtiilityyppinen Indian-moottori. Sylinterin kannet olivat aluksi kiinteät. Powerplus-moottoria valmistettiin edellisten tyyppien tapaan 1-ja2-sylinterisinä. Samana vuonna tuli markkinoille myös 1-sylinterinen, 2,5hv SV-moottorilla varustettu kolmivaihteinen malli K, jonka kutsumanimi Featherweight kuvasi kevyempää, mutta samalla selvästi pienempimoottorista ajokkia hyvin. Toinen kevyempi malli oli O, kutsumanimeltään Light Twin, joka esiteltiin 1917. O-mallissa oli pitkittäin asennettu 2-sylinterinen boxer, jonka tehoksi ilmoitettiin 4hv. K-ja O-mallit jäivät valmistusmääriltään varsin vähäisiksi. Powerplus-mallien valmistus päättyi 1924, jolloin Scout ja Chief tulivat korvaamaan tuon suurissa merkeissä ensimmäisenä käyttöön otetun sivuventtiilimoottorin. 1925 valmistettiin kahta V-moottorista päämallia nimiltään Scout ja Chief. Selvästi kevyempi 1-sylinterinen Prince ja raskas 4-sylinterinen Ace olivat myös valmistettavia malleja.

Indian Prince 1925-1928

Prince on Indianin kevyt yksisylinterinen moottoripyörä, joka ei saavuttanut kovin suurta suosiota raskaaseen kalustoon tottuneiden amerikkalaisten keskuudessa. 348cc sivuventtiilimoottori on varustettu magneettosytytyksellä ja "hukkaavalla" voitelulla. Vaihteisto on kolminopeuksinen ja kytkin on kuiva. Ensiö-ja toisioveto ovat ketjukäyttöiset. Pyörän paino on 124kg ja 6hv:n teho antaa sille ilmoitetun huippunopeuden 97kmh.

Indian Scout 1920-1928

Scout tuli tuotantoon aluksi Powerplussan rinnalle kevyempänä ja pienemmällä moottorilla varustettuna vaihtoehtona. Runko on jäykkäperäinen kaksoiskehtorunko jossa on Indianin jo tavaramerkiksikin muodostunut lehtijousietupää. Sivuventtiilimoottorin tilavuus on 596cc ja hevosvoimia 1920-malliin ilmoitetaan 11. Vuoteen 1925 sylinterin kannet olivat Powerplussan tapaan samaa valua. Voitelu on hukkaavaa mallia. Sytytys on magneetolla. Ensiöveto on toteutettu hammasratasvälitteisenä ja kytkin on öljykylpyinen monilevy. Vaihdelaatikko on kolminopeuksinen ja toisioveto on ketjulla. Jarru oli ainoastaan takapyörässä. Pyörä painaa kuivana 143kg ja huippunopeutta sille ilmoitetaan 89kmh.

Indian 101 Scout 1928-1931

101 Scout on akseliväliltään edeltäjäänsä hieman pitempi ja maavara on matalampi. Edellämainitusta johtuen pyörän kerrotaan olleen lähes täydellinen käsiteltävä ja siksi erityisesti taitoajajien suosiossa. Moottori on edeltäjänsä kaltainen, mutta tilavuus on kasvanut, uusi lukema on 737cc. Tehoksi 1928-mallille ilmoitetaan 18hv. Voimansiirto on samanlainen kuin edellisessä mallissa. Takajarrun lisäksi etupyörään vaikuttava käsikäyttöinen rumpujarru otettiin käyttöön mallisarjan alusta. 101 Scout painaa 168kg ja suurin nopeus vuosimallista ja virityksestä riippuen on 120-160kmh.

Indian Sport Scout 1934-1939

Sport Scout muistuttaa ulkonäöltään aikansa englantilaista urheilupyörää. Etupää on Girder-tyyppinen ja aikaisempia malleja pyöreämpi polttoainesäiliö peittää runkoputket kokonaan. Rungon takapää on edellisten mallien kaltainen, mutta etuosasta runkoa muutettiin siten, että moottorista tuli kantava osa. Lokasuojat ovat virtaviivaiset ja matalat. Uusi ulkonäkö antoi mielikuvan kevyestä raaserista, mutta todellisuudessa laite painoi mallisarjan alussa 175kg ja lopuksi 200kg. Moottori kasvoi hiukan tilavuudeltaan lukemaan 745cc, ja teho nousi haarukkaan 25hv-38hv riippuen vuosimallista ja virityksestä. Sytytys muutettiin akkutoimiseksi, magneeton sai edelleen optiona. Merkittävin uudistus moottorin osalta oli kuivasumppuvoitelu, jonka Indian otti käyttöön kaikissa malleissa 1933. Virranjakaja tuli 1936 ja kokonaan uusi öljypumppu, jossa mäntäpumppu painoi sisään ja hammaspyöräpumppu palautti tuli Sport Scoutiin 1938. Latausgeneraattori sijoitettiin erillisenä moottorin etupuolelle ja voima välitettiin ketjulla. Myös voimansiirrossa tapahtui muutoksia. Ensiöveto muuttui ketjukäyttöiseksi ja oli edellisen hammaspyörävälityksen tapaan öljykylpyinen kuten kytkinkin. Vaihdelaatikko oli edelleen kolmenopeuksinen, mutta myös nelivaihteisen sai optiona. Suurin nopeus ilmoitetaan välille 130-170kmh.

Indian Scout Pony, Motoplane, Junior Scout ja Thirty-Fifty 1932-1941

Scout Pony tuotiin markkinoille 1932 Amerikan halvimpana V-twin moottoripyöränä. Moottori oli 500cc , teho 12hv, joten arvata saattaa etteivät lukemat välttämättä vakuuttaneet järeään kalustoon tottuneita ostajia. Pyörää mainostettiin kevytrakenteisena ja taloudellisena moottoripyöränä, jolla pysyy hyvin isompien mukana. Moottorin voitelu oli toteutettu kuivasumppuperiaatteella ja sytytys akulla. Ensiö- ja toisioveto ovat ketjukäyttöiset, vaihteisto on kolminopeuksinen. Painoksi ilmoitetaan 143kg ja huippunopeudeksi 112kmh. Motoplane, jota valmistettiin vain 450 kappaletta, oli lähes identtinen Ponyn kanssa lukuunottamatta moottoria, joka oli 737cc. Junior Scout oli Ponyn uudempi versio, jossa oli pieniä, lähinnä kosmeettisia muutoksia. Eräitä näkyviä eroavaisuuksia ovat virranjakajan käyttöönotto ja vaihdekepin siirto pystyyn polttoainesäiliön etuosaan, sekä ajovalon sijoitus alemmaksi lähelle peittävämpää etulokasuojaa. Thirty Fifty oli edelleen 500cc ja parannettu painos Juniorista, Girder-keulan muoto muuttui ja näkyvimpinä muutoksina 1940 tulivat isompi polttoainesäiliö ja massiiviset, kaikille 40-luvun siviilimalleille tyypilliset, peittävät lokasuojat.