Rakentelun säännöksiä
Säännöksiä ja rajoituksia
Pyörän identiteetti.
Jotta pyörä pysyisi sinä laitteena minä se on rekisteriotteeseen merkitty, tulee siinä olla jäljellä yli 50% alkuperäisiä osia. Siis tehtaan ko. pyöräyksilössä alunperin olleita osia. Osia saa muuttaa ilman että ne menettävät alkuperäisyytensä, ainakin niin kauan kuin alkuperäinen malli on vielä tunnistettavissa. Tämä koskee myös runkomuutoksia, useat muutokset ovat sallittuja kuten keulakulmaa saa muuttaa, perää levittää, muuttaa jäykkäperäksi jne. kunhan lähtökohta säilyy tunnistettavana. Tarkoittaa että kaksoiskehtorunko säilyy kaksoiskehtorunkona. Takaiskunvaimentimien poisto ja jäykkäperäiseksi muutos on sallittu, toistaiseksi kokonaan uuden rungon vaihto toisenmalliseksi (=jäykkäperäiseksi) ei ole sallittu (mutta kuitenkin voit vaihtaa jäykkäperäisen rungon swingiperäiseksi)
PROSENTTILASKURI
PROSENTTILASKURI kertoo kuinka paljon mikäkin osa merkitsee kanta-ajoneuvoa tulkittaessa. Suurimmalle osalle pyörän tärkeimmistä osakokonaisuuksista on määritelty oma prosenttiosuus, joka joissain tapauksissa on vielä pilkottu pienempiin osiin - niistä osista joita ei ole listattu, ei tarvitse välittää. Taulukossa on näkyvillä myös vanhat 31.12.2006 voimassa olleet prosentit mutta ne voi jättää huomioimatta.
Prosenttitaulukko löytyy MMAF sivuilta http://www.mmaf.fi/documents/Prosenttilaskuri.xls
Moottoripyörässä pitää siis olla alkuperäisestä yksilöstä osia yli 50% jotta identiteetti säilyy. Jos muutoksia on yli 50% menettää pyörä identiteettinsä. Tällöin joudut rekisteröintikatsastamaan sen uudelleen omavalmisteena. Ongelmana on silloin uudelleenrekisteröinnin hetkellä voimassa oleva tekninen vaatimustaso (esim. päästöt, mikä käytännössä estää toimenpiteen. Lisäksi moottoripyörästä joutuu joka tapauksessa maksamaan uuden pyörän ajoneuvoveron.
Jos pyörän identiteetti on onnistuttu pitämään sallituissa rajoissa (alle 50% muutettuja osia), tulee seuraavaksi muutostöitä koskevat rajoitukset ja säännökset.
Pyörän vuosimalli
Pyörän vuosimallilla on suuri merkitys sille mitä voit määrätyille osille taikka osakokonaisuuksille tehdä. Erityisesti valot ja vilkut, nopeusmittari sekä moottorin osat ovat säädettyjä. Päivämäärä on 1.1.1991 on merkityksellinen - ennen sitä (missä tahansa) ensirekisteröityjä (vai valmistettuja?) moottoripyöriä ei koske päästövaatimukset. Tämä tarkoittaa sitä, että niihin voi tehdä laillisesti muutoksia moottoriin ja pakoputkistoon. Uudemmissa tulee pykälien mukaan eteen mittauttaminen mahdollisesti muuttuneiden päästöjen varalta ja EU-direktiivi tuntee tässä kohdassa ainoastaan laajamittaisen tyyppihyväksyntämittausmenetelmän. Tällä hetkellä sitä ei pysty Suomessa käytännössä teettämään missään. Tämä on johtanut siihen, että suurin osa nykypyörien omistajista ajaa muutoskatsastamattomilla pakoputkilla jne (tilanne 15.12.2009)
Valoista ja niitä koskevista määräyksistä löytää hyvän tietopaketin MMAF:n (Modified Motorcycles Acssociation of Finland) sivulta helppolukuisena taulukkona; http://www.mmaf.fi/forum/index.php?topic=385.0
Vuosimallikohtaisista vaatimuksista selviää myös paljon KATSASTAJAN KÄSIKIRJASTA sekä AKEN VUOSIMALLITAULUKOSTA.
- KATSASTAJAN KÄSIKIRJA http://192.49.225.25/NR/rdonlyres/65BD13FA-230F-4B6E-AD37-68B1D2FB1E8B/0/Katsastajank%C3%A4sikirjaVersio20.pdf
- AKEN VUOSIMALLITAULUKOSTA http://www.ake.fi/pdf/MPjaL5ver1_2.xls.
Pyörän muutoksien jälkeen on edessä mahdollisesti muutoskatsastus. MMAF sivulla olevassa jutusta ilmenee pääkohdat muutoskatsastuksesta; http://www.mmaf.fi/forum/index.php?topic=133.0
APU2 ja Chopperlaki 1992
MMAF ja harrastajien avulla on hyväksytty APU2 jossa linjataan rakentelun uudet suunnat Suomessa, mm. akseliväli- ja keulakulmarajoituksien poistuminen ja omavalmisteiden rakentamisen mahdollistaminen.
Tälle pohjan on luonut mm. "Chopperlaki 1992". Sen mahdollisti mm H-DCF:n ja sen jäsenten sekä muutamien moottoripyöräkerhojen järjestämä ja kustantama selvitystyö ja ajotestit, jotta silloiset, hyvinkin tiukat määräykset saatiin muutettua edes hieman rakentelijoille suopeammiksi.
Silloisen "rakenteluboomin" seurauksena virkavalta otti käyttöön ns. verotuskortin (vrt Mustapekka-kortti )ja useita moottoripyöriä menetti kyseenalaisesti identiteettinsä ja joutuivat verollepantaviksi.