Lataus
Tasavirta laturit mekaanisella regulaattorilla (1957 -> 1977)
Polarisointi miksi
Silmukan läpi menevän magneettivuon muuttuessa siihen indusoituu sähkömagnetomotorinen voima eli suomeksi sähköä.
Laturin roottorin pyörintäliike aiheuttaa nyt tämän magneettivuon muuttumiseen (poikkipinta-ala vaihtelee akselin kulman funktiona). Jotta magneettivuo voisi vaihdella, sen täytyy olla erisuuri kuin nolla. Magneettivuon taas voi johdinsilmukkaan indusoida sähköllä.
Sen voisi tehdä akulla, mutta lataussäätimessä pitäisi olla toiminnallisuus, ettei koneen seistessä akku purkaudu tähän laturin magnetisoimiseen. Sen takia laturi generoi käämityksellään itse itselleen magneettivuon.
Se onnistuu, koska rautaan jää pienenpieni remanenssi- eli jäännösvuo joka laturin alkaessa pyörimään generoi magnetointikäämiin smv:n joka taas aiheuttaa sellaisen oravanpyörän, että alle aikayksikön alkaa akkuun virrata sähköä.
Voi käydä niin, että laturin seistessä jäännösvuo häviää, jolloinka siihen pitää sähköllä se uudelleen "pumpata" (polarisoida). Tietty siinä ankkurissa jäännösvuo täytyy kulkea tiettyyn suuntaan, että herätevirta olisi oikean suuntainen ja siten varsinainen latausvirta.
Polarisointi miten
1. Tasavirtalaturin polarisointi lyhyt versio
Laturi asennettuna paikoileen ja johdot kytkettynä, sytytysvirta pois: Otetaan sopivan mittainen taipuisa sähköjohdonpätkä ja kytketään johdon toinen pää laturin A (armature) napaan, joku hauenleuan-tyyppinen liitin on hyvä apuväline. Kosketetaan johdon toisella päällä akun plusnapaan , siis vain kosketetaan... 2 sekuntia on liian kauan. Yleensä kytkentä hetkellä näet kipinöintiä ja laturista voi kuulua pieni "kolahdus"
Huomioitava on että mekaanisia säätimiä on kahta päätyyppiä, pienempi XLCH:ssa käytetty Bosch-tyypin säädin ja muissa malleissa käytetty Delco-Remy tyyppinen Säätimet käyvät kyllä ristiin ja niitä on varmasti vaihdeltu vuosien saatossa sellaisiin joita on "vaan sattunut löytymään". Eri tyyppisten ja merkkisten säätimien merkinnät poikkeavat toisistaan.
2. Tasavirtalaturin polarisointi
- Laturin johdot irroitettuna
- Vedä johto laturin F (field) navasta maahan, siis pyörään/akkuun miinusnapaan johonkin varmaan paikkaan.
- Vedä toinen johto laturin A (armature) navasta ( taas se hauenleuka olis hyvä) kosketa johdon toisella päällä hetkellisesti akkun plusnapaan tai säätimen +VE/BAT napaan.
Säätimen testaus
Säätimen ( Bosch tyyppinen) testaus = ei ole säädettävissä ( ainakaan kaikki):
Käytä/aja ensin noin 15 minuuttia että laturi ja säädin lämpenevät normaaliin käyttölämpötilaan Hommaan tarvitaan volttimittari ja amppeerimittari ( 15A) säädettävä tehovastus 0.25 - 1.5ohm tehonkesto 100 wattia.
1. Irroita säätimestä B+ kaapeli (menee akulle) ja laita vastus (1.5ohm 100W) sarjaan ampeerimittarin kanssa, mittarin - napa maahan
2. Kytke volttimittari säätimeen D+ navan ja maan välille ( D-)
3. Irroita säätimestä DF johto ja laita säädettävävastus kiinni tähän johtoon ja vastuksen toinen pää maihin (D-)
4. Kone käyntiin 2700rpm käännä säätövastusta "kiinni" asentoon kunnes ampeerimittari näyttää 10A ja heti käännä säätö "auki" asentoon. Jos ampeerimittari näyttää vielä 10A laturi on kunnossa ja vika on säätimessä tai johdoissa. Jos 10A ei löydy eikä jännite menee yli 12V laturi kaipaa remonttia.
Ulostulo ilman kuormaa 13.8-15.4 ja kuoritettuna 12.7-14.5@ 10A
Säätimen (Delco Remy tyyppinen säädin) testaus:
4 perustestiä jotka kannattaa tehdä: Käytä/aja ensin noin 15 minuuttia että laturi ja säädin lämpenevät normaaliin käyttölämpötilaan Säätimen kuori ja tiiviste täytyy olla paikollaan. Hommaan tarvitaan volttimittari ja amppeerimittari ( 10A) säädettävä tehovastus 0.25 - 1.5ohm tehonkesto 25wattia. (lamppu??)
1. ja kytke ampeerimittari tähän (+ säätimeen)
2. kytke volttimittari säätimen GEN napaan ( bosch D+) ja toinen pää maihin.
3. Irroita laturista F johto (kenttä) ja laita säädettävävastus F:n ja maan väliin.
4. kone käymään 2000rpm
5. käännä säätövastusta kunnes amppeerimittari näyttää 10A
Jos mittari nousee 10A asti laturi on kunnossa, max teoreettinen ulostulo on 17A.
Jos jäi alle 10A ja ulostulo jännite on alle 12 volttia on laturi rikki.
Jos jännite nousee yli 15V on säätimen katkaisujännite liian suuri eli katkaisurele
( cut out relay ) ei mene kiinni.
Tasavirta laturit elektronisella regulaattorilla
Vaihtovirtalaturit
Vaihtovirtalaturi tuli Harrikoihin ensimmäistä kertaa Servi Car-malleihin vuonna 1966. Laturi oli autotyyppinen erillisellä kiinnityksellä ja hihnavedolla.
Vuonna 1970 Shovelhead moottoriin tuli vaihtovirtalaturi eli alternaattori. Kiinnitys suoraan lohkoon ulkopuolelle kampiakselin kohdalle ensiövedon yhteyteen.
Sportsteriin vaihtovirtalaturi tuli viimeisen mallivuoden (-85) Rautapäähän 1984 1/2. Aluksi vaihtovirtalaturi sijaitsi kytkinkorin yhteydessä. Kun Evolution Sportster muuttui 5-loviseksi vuonna 1991 siirtyi laturi kampiakselin päähän.
Vaihtovirtalaturi on aina elektronisella regulaattorilla eli jännitteensäätimellä varustettuna.
Laturi
Laturi koostuu kiinteästä (lohkoon ruuvatusta) käämistä eli staattorista sekä (kampiakselin mukana) pyörivästä magneetein varustetusta roottorista.
Jännitteensäädin
Jännitteensäädin on kiinni staattorissa lohkon läpi menevällä plugilla. Niitä on erilaisia.
- 1970-1975 oli jännitteensäätimen liittimessä 4 pinniä.
- 1976 muuttui 2-pinniseksi (= parempi, luotettavampi, huoltovapaampi, vähemmän osia jne)
- pyöreä plugi
Jännitteensäätimen akulle menevä johto tulee aina koneen käydessä olla kiinni akun + navassa. Jos johto on irti akusta ja moottori käy niin hyvin suurella todennäköisyydellä jännitteensäädin hajoaa.