Tuontipyöräasioita

Motopediasta
Versio hetkellä 24. maaliskuuta 2011 kello 08.28 – tehnyt Sepixlh (keskustelu | muokkaukset) (→‎Esimerkkilasku)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esimerkkilasku

Tuontipyörän pakollisten osuuksien laskeminen:

Esimerkki Sveitsistä tuodessa:

13250/1,4374 * 1,28 + (15000 - (0,05 * 15000 + 750)) * 0,244 = 15093,10 € + bensat ja muut matkakulut.


Lasku selvennettynä:

(sveitsin raha euroiksi) * (maahantuonnin alv ja tulli) + (hankintahinta suomessa - (arvonalennus)) * (yli 756 cm3 moottorisen pyörän autoveroprosentti)




Esimerkki EU:n ulkopuolelta tuotuna:

Tullausarvo 1000e ( ostohinta+vakuutus+rahti)

Tulli 6% tekee 60e

Verotusarvo ALV varten 1060e

ALV 23% tekee 244e


Maahantuonnin osalta valtiolle menee siis tuossa esimerkissä 304e

Autovero määräytyy ajoneuvon iän ja ajokilometrien perusteella, yli 25 vuotta vanhoissa sekä harvinaisemmissa ajoneuvoissa Hämeenlinnassa istuva arviointilautakunta arvioi autoveron määrän.



Pakollisena maksuna voidaan pitää myös rekisteröinnistä aiheutuvia kuluja

Vaatimuksenmukaisuustodistus ( riippuen vuosimallista )

Rekisteröintikatsastus ja rekisterikilpi

Esimerkki tuonti

Tämä kuvaus pyörän tuonnista USA:sta, juttu on julkaistu jossain vaiheessa kokonaisuutena Harikka-lehdessä.

PAPERITYÖT

Pyörästä tarvii olla lailliset paperit että sen saa yleensä ulos maasta, alkuperäinen rekisteriote ( title ) allekirjoitettuna kaikilta osin ostajan nimelle, ostokuitti ( bill of sale ) mieluimmin paikallisen DMV ( Department of Motor Vehiles ) tai julkisen notarin vahvistamana. Bill of Sale on samalla kuin luovutustodistus jossa on myös kauppahinta, pelkällä Bill of Sale lapulla pyörän maasta vienti pitäisi kyllä onnistua myöskin.

Tuolla puolen rekisteriotteeseen väärään paikkaan kirjoittaminen on kovin yleistä, joten vierailu paikallisella DMV konttorilla ja he antavat kaavakkeen jolla todennetaan että täyttämisessä on tehty virhe. Tällöin paperit täytyy täyttää siellä paikanpäällä, samalla siihen saa hommattua ne notarin leimat.

PYÖRÄN KULJETUS

Huolitsiana käytin Hal-Mari inc:ä kommunikaatio sujui suomeksi ( Ilkka Halmari) ja ihan edukkaaseen hintaan. Heillä on viikottaiset kuljetukset ainakin Houston,TX määränpäänä Hämeenlinna. Huolitsia hoitelee kaikki kuviot USA:n tullin kanssa joten niistä ei tarvitse murehtia kunhan paperit ovat muuten kunnossa, pyörän kuntoon heillä ei yleenä ole mitään sanomista. Pyörästä kannatta etukäteen poistattaa bensa ja irroittaa rekisterikilpi ne kun jostain syystä joskus häviää matkalla ottaa akkukaapeli irti ja jemmata avaimet esimerkiksi teippaamalla ne johonkin penkin alle kuitenkin niin ettei ne putoa tai lähetetään ne postina. Samoin kannattaa miettiä olisko joku ruostesuojaus tarpeellista ja kuka sen tekee.

Pyörän voi kuljetuttaa "irtonaisena" jolloin se sidotaan konttiin köysillä tai liinoilla, HD dealereilta voi saada ( tai ainakin edullisesti) tehtaan käyttämiä kuljetuslaatikoita tai alustoja jotka ovat erittäin hyviä ratkaisuja. Vanhoihin pyöriin noista joutuu tietenkin "vähän" sovittamaan. Myös pyörän kiinnittäminen trukkilavalle on yksi vaihtoehto. Tuollainen lavalla oleva pyörä on helposti siirrettävissä ja vaara että käsittelyn aikana tulee vauriota pienenee. Huolitsia veloittaa erikseen kaikesta muusta kiinnitys tai paketointi työstä paitsi tuosta köysi/liina kiinnityksestä, esimerkiksi erillisen pakkauslaatikkon tekeminen voi helposti maksaa 500 USD.

VAKUUTUS

Pyörälle kannattaa ottaa kuljetusvakuutus Suomesta, koska se on edullisempi ja jos jotain sattuu on helpompi joka tavalla hoitaa asiaa Suomessa ja suomalaisen kanssa. Vakuutus on yleesä tyyppiä kertakuljetusvakuutus ja niitä saa ainakin IF:ltä kohtuulliseen hintaan. Vakuutusmaksu on noin 0,4% vakuutusarvosta kuitenkin vähintään 50.46 euroa eli vakuutusarvoksi kannattaa siksi laittaa aina vähintään 12900 euroa. Tarkat ehdot saa kyllä vakuutusyhtiöiltä.

RAHTAUS

Laivarahti Atlantin yli kestää lyhimmillään 32 päivää, ainakin keväällä ja kesällä. Syksyllä kelit ovat kovemmat ja aikaa menee jonkin verran enemmän ja kuljetusvaurioita tulee huhujen mukaan helpommasti. Harkitsisin myös pyörän tuomista lentorahtina, mutta halvin tarjous oli n. 2000 USD ja kallein 7000 USD. Ja koska rahdin osuudesta joutuu kärsimään myös tullimaksussa sekä ALV:ssa tuo nostaa valtiolle menevää rahamäärää rajusti. Kuitenkin laivamatka kesti 45 päivää, joka tuntui pyörää odotellessa ajokelien ollessa mitä parhaat todellakin ikuisuudelta.

TULLAUS SUOMEEN

Suomenpäässä tullauksen hoiti edukkaasti ja asiantuntemuksella Etelä-Suomen Sijoitus ( Teppo Hänninen) Nämä kuviot hoiteli Teppo Hämeenlinnassa jo valmiiksi kuin olin etukäteen antanut hänelle valtakirjan hoitaa tullauksen puolestani, helppoa ja yksinkertaista. Ei tarvinut hämmästellä tullissa miten hommat oikein toimii eikä kuluttaa yhtä työpäivää tuohon, suosittelen kyllä muillekin tuota tapaa. Teppo hoitaa myös autoverotuksen jos sitä ei itse halua hoitaa, sekään ei ole kokemattomalle mikään helppo juttu, kuitenkin hyvin sen saa kyllä itsekkin hoidettua.

Tulli määräytyy summasta ostohinta+rahti+vakuutus joka on CIF hinta. CIF hinnasta maksetaan veroa 6%, mutta ALV maksetaan summasta johon lasketaan CIF+vero. ALV on tunnetusti 23%. Otetaan tähän kuvitteellinen CIF hinta 1000egee josta tulli ( 6% ) olisi 60 egee ja silloin ALV ( 23% ) on n.243 egee, eli valtiolle menee yhteensä 303 egee. Itse sain vain laskun Tepolta johon oli eritelty kaikki tullin maksut ja hänen veloituksensa jonka maksettuani sain pyörän mukaani Hämeenlinnassa sijaitsevasta terminaalista. Tämä kuvio koskee vain EU:N ulkopuolelta tuotavia pyöriä.

AUTOVEROTUS

Seuraavaksi sitten tulliin ( lähin toimipiste joka käsittelee autoverotusta ) hoitamaan autovero asiat, netistä kannattaa ladata tullin sivuilta heidän kaavakkeensa eli autoveroilmoitus ja ajoneuvon yksilöintilomake. Täyttele lomakkeet rauhassa kotona ja sitten Tulliin pyörän kanssa. Aikaa ei ainakaan Turkuun tarvinut varata eli toimii vuoronumeroilla. Jos pyörän kunnoksi merkkaa HUONO se tarkastetaan aina, sekä siitä täytyy tehdä vapaamuotoinen liite yksilöintilomakkeeseen jossa kerrot tullille mitkä kohdat mielestäsi ovat pyörässä huonoja. Tavarantarkastajan tulee tarkastaa pyörä, myös tulli tekee näitä. Maksimi vähennys tullausarvoon on 5% eli harkintaa, ei välttämättä ole vaivan arvoista. Arviointi kriteerit löytyy tullin sivuilta josta voi katsoa mitkä kohdat vaikuttavat arvioon, samoin kaikki paperit jota on kertynyt, on syytä ottaa aina mukaan viranomaisten kanssa asioidessa.

Jos ulkomaan rekisteriotteesta ei löydy pyörän teknisiä tietoja niin tarvit Suomalaisen tyyppikoodin tai luotettavan lähteen ( tehtaan service manual ) josta tehot, mitat ja paino voidaan todeta. Tyyppikoodin saa samanlaisen Suomipyörän rekisteriotteesta esimerkiksi joltain kaverilta. Jos pyörä on siinä kunnossa, että sillä voi ajaa haluat varmaan ajoluvan. Se hoituu samalla tullissa täyttämällä kaavake nimeltään "Ajolupa omaa käyttöä varten hankitulle ajoneuvolle" (kaavake löytyy Trafi:n sivulta) sekä siirtolupa-anomus hintaa tulee ajoluvalle 18 egee.

Itse verotus oli sitten omassa tapauksessa sellainen että kun vertailukohtaa ei ollut sekä pyörä oli yli 25 vuotta autoveropäätös menee automaattisesti arviointilautakuntaan Hämeenlinnaan ( kestää minimissä 2 viikkoa) Uudemmissa pyörissä päätöksen tekee kukin autoverotusta toimittava tulli itse, katso netistä tullin sivuilta mitkä toimipisteet. Samoin tullin sivulta löytyy "Taulukoita sovelletuista verotusarvoista" joista voi arvioida autoveron määrän.

REKISTERÖINTI SUOMEEN

Pyörän rekisteröinti on aloitettava 10 päivän kuluessa ajoluvan saamisesta. Tullissa virkailija ilmoitti tylysti että: pyörällä ei saa ajaa ennenkuin katsastus/rekisteröinti on aloitettu ( ainakaan jos kunnoksi on merkitty huono oli kommentti). Rekisteröintiä varten kannataa varata reilusti aikaa, samoin kaikki paperit mitä on kertynyt on syytä ottaa taas mukaan. Ihmeellistä että kaikki viranomaiset tarkistavat kaikki vuoronperään samat asiat, eli taas kyseltiin mittoja ja painoa sekä tehoja ja tietenkin hinkattiin runkonumeroa puhtaaksi maalista. Mukana olleesta Service manuaalista kopioitiin rekisteröintipaperien liitteksi pyörän tekniset tiedot. Taas auttaa jos on tyypikoodi tiedossa tai edes samanlaisen/mallisen Suomipyörän rekisterinumero. Kun rekisteröinti on aloitettu saa pyörälle otettua myös vapaa-ehtoisen vakuutuksen, ja paremman sopimuksen liikennevakuutuksesta joten kannattaa käydä neuvottelemassa vakuutusyhtiössä.

Sitten vaan odotellaan autoveropäätöstä… Autoveropäätös tuli sitten postissa kahden ja puolen kuukauden odottelun jälkeen. Tuon päätöksen tekemisen päivämäärästä on 10 päivää aikaa maksaa autovero, vaikka aikoisikin valittaa niin vero on aina ensin maksettava. Autoveron alaista ajoneuvoa ei voi rekisteröidä eikä käyttää ennen kuin vero on kokonaan maksettu, sanoo asetus. Kuitenkin jos kirjaamisvaiheessa on tietoihin lipsahtanut virhe joka alentaisi veroa saa sen korjattua ennen veron maksua. Soitto käsittelijälle niin asia selviää, yhteystiedot löytyvät veropäätöksestä. Veron voi käydä maksamassa tullitoipaikan kassan tai pankkiin, pankkiin maksettaessa maksu näkyy tullin maksujärjestelmässä 2-3 pankkipäivän jälkeen. Kun maksu näkyy järjestelmässä niin tulli lähettää katsastustoimipaikkojen järjestelmään tiedon että pyörän voi rekisteröidä, seuraavana päivänä pyörän lopullinen rekisteröinti pitäisi onnistua. Kannattaa soittaa konttorille ( jossa rekisteröinti on aloitettu) ja kysyä että näkyykö rekisteröintilupa heidän järjestelmässään, muuten tulee hukka reissu. Nopein tapa on tietenkin käydä maksamassa tuonne tullitoimipaikan kassaan josta saa kuitin ja seuraavana päivänä kuitin kanssa sinne katsastuskonttorille missä rekisteröinti aloitettiin. Taas kannattaa konttorille mennessä ottaa kaikki paperit mukaan, myöskin se vakuutusyhtiöstä saatu vakuutushakemusen tarra. Rekisteriote ja rekisterikilpi lähtee mukaan maksettua autoveropäätöstä vastaan, sitten kilpi paikoilleen. Jos pyörässä on 3 kuukauden ajolupa ja pyörää halutaan käyttää liikentessä ilman keskeytystä, pyörä on rekisteröitävä 10 päivän kuluessa autoveropäätöksestä. Yllätyksenä tuli että halusivat USA:n rekisteriotteen joka kuulemma menee Trafi:lle en kyllä kyselyistä huolimatta saanut vastausta mihin ihmeeseen he sitä tarvitsevat. Mitenhän sitten toimitaan kun edellistä rekisteriotetta ei ole ainoastaan bill of sale ? Toimistossa osasivat vain kertoa että Trafi:n ohjeet olisivat muuttuneet vuoden alusta, ihmeelllistä koska Trafi:n sivulla kerrotaan, että alkuperäinen rekisteröintitodistus vaaditaan vain ETA maista peräisin olevista ajoneuvoista. Tietääkseni USA ei kuulu ETA eli euroopan talousalueeseen... kuten ei kanariansaaretkaan


Jos valittamista maksusta ei ole, saadaan elää rauhassa taas siihen asti, kunnes pyöräkuume iskee taas seuravan kerran.

Katsastuksessa vaadittavat muutokokset

Katsatuksessa pyörän vaatimustaso määräytyy yleensä pyörän ensimmäisen käyttö päivän mukaan, missä ikinä se onkaan rekisteröity ensimmäisen kerran.

Käyttöönotto ennen 1.1.1989

  • Ei vaadita E-hyväksyttyjä valaisimia, vilkkuja tai heijastimia

Käyttöönotto 1.1.1991- 16.6.1996

  • Päästömääräykset astuivat voimaan