V2 Big Twin

Motopediasta
Versio hetkellä 21. huhtikuuta 2018 kello 07.29 – tehnyt Pertti (keskustelu | muokkaukset) (→‎Twin Cam)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Harley valmisti ensimmäiset V2 moottorit vuonna 1909

Sekaventtiili

Nimi sekaventtiili tulee siitä, että imuventtiili on kannen päällä ja pakoventtiili sivuventtiilinä.

IOE Inlet over Exhaust

Flathead Sivuventtiili

Knucklehead 1936 - 1947

Knucklehead, Panhead ja vuoteen 1969 (Early Shovel, Generator Shovel) asti virranjakaja (kärjet) olivat erillisenä rattaan pyörittämällä akselilla etummaisen nostajapesän edessä.

Panhead 1948 - 1965

Ensimmäinen moottori jossa hydrauliset nostajat.

Vuoteen 1953 hydraulit sijaitsivat työntötankojen yläpäässä. Siitä eteenpäin siirtyivät nykyiselle paikalle nostajapesiin suoraan nokka-akselin päälle.

Early Shovel 1966 - 1969

Generator Shovel

Early Shovelissa on suunnilleen sama alakerta kuin Pannupäissä -55 eteenpäin.

Late Shovel 1970-1984 (1985)

Kiristysmomentteja

  • Rockerboxit eli venttiilikopat vuosimallista riippumatta 20.7 Nm
  • Öljypumppu 90 - 120 inch.pounds
  • Sylinterit 44.2 Nm - 49.7 Nm, Late ´78 mallista ylin arvo on 55.2 Nm.
  • Sovelin kannet momenttiin seuraavanlaisesti: ´66-´78 malleissa 89.7 Nm ja Late ´78 - up 75.9 -103.5 Nm.

Ensin 30 Nm -> 50 Nm ja lopuksi 80 Nm. Ristiin kiristäen. Onnistuu "starttimoottoriavaimesta" tehdyllä momenttiavaimen jatkeella.


Alternator Shovel.

Laturi siirtyi koneen edestä kampiakselin päähän ja muuttui tasavirtalaturista (DC Generator) vaihtovirtalaturiksi (AC Alternator).


Valmistettu vuodesta 1970 -1980 asti 1200ccm eli 74" moottorilla. Vuonna 1978 loppuvuodesta tuli 1340ccm eli 80" moottori. (1981 - 1985 vain 1340ccm) Vuonna 1985 sai vielä erikoissarjan pyöriä Shovelhead moottorilla.

Vuonna 1979 Shovelin numerot eivät aina täsmää koneen ja rungon kesken, eli eivät ole samat. ( Lisää VIN -osiossa )


Poraus ja isku:

74" Panhead & Shovelhead. Bore: 3.4375". Stroke: 3.96875". 80" Shovelhead. Bore: 3.498". Stroke: 4.250".

Sylinterit:

1200cc / 74" on 10 jäähdytysripaa ja 1340cc / 80" on 9 jäähdytysripaa. (Taiwan uustuotanto tarvikesylintereissä saatta olla 9 ripaa molemmissa malleissa 1200/1340)


Porauksessa 1200 +.060 on sama kuin 1340 std.

Isommat sylinterit (3 5/8) vaatii lohkon koneistamista jolloin lohkon reikiä avarretaan.


Männät:

1200 voi käyttää 1340 sylintereitä ja +.060 - +.090 ylikokomäntiä (pannu tai shovel). Mutta 1340 männät ei käy 1200 moottoriin suoraan, koska männänlaen korkeus on eri. 1200 panhead/shovel männät on samanlaisia ja eroavat 1340 sovelin männästä lakikorkeudestaan.(1200 mäntä 36,83mm ja 1340 32,64mm)

Vakiomännän halkaisia; 87,31 mm (1200 cc) ja 88,85 mm (1340 cc) BigBore 3 5/8" (92,08 mm)

Jakopää:

Jakopään kopassa jotain eroa 70-72 ja 73-> Syttyys siirtyi jakopään "tötterön" päähän 1970. Mekaaninen ennakonsäätö, kärjet. Loppuvuodesta 1979 tuli kärjetön sytytys, mutta edelleen mekaaninen ennakonsäätö.

Jakopään kopassa ruuvit 1/4-20, eri pituisina.

Työntötangot:

Hydrauliset nostajat. Säädettävät työntötangot. Esisäätö alkuperäisillä työntötangoilla; löysät pois ja 4 kierrosta auki (pidemmäksi). Aftermarket työntötangot; säädetään hydraulisen nostajan hydraulin liikkeen n. puoliväliin. Kierrosmäärä riippuu työtötangon kierteen noususta.

Pisin työntötanko tulee etupytyn pakopuolelle. Jos muita erimittaisia niin toiseksi pisin takapytyn pakopuolelle.

Nostajapesät ja ohjurit: HUOM! Nostajapesien ruuvit, vuosimalli E1976 asti on 1/4-24 kierre. L1976( alkaen 1/4-20 (myös kanta muuttuu kartiosta tasaiseksi)

Nostajat pitäisi asentaa paikoilleen niin, että nostajassa olevat tasaiset kohdat öljyreiällä osoittavat toisiaan kohtaan eli nostajapesän keskelle päin.


1340 koneessa ennen Evoa löytyy vuosimalleja (L81-83) joissa menee nostajapesistä letkut pyttyjen alareunaan tehtaan laittamina.

Letkut nostajapesistä sylinterin juureen laitettiin koska -79 tuli lyhyemmät valurautaiset venttiilinohjurit, jotka puolestaan aiheuttivat savuttamista jonkun ajan kuluttua. Tehtaalla päättelivät yläkerran saavan liikaa öljyä jolloin huohotusta oli parennettava. Suunnittelivat silloin yhdysletkun nostajapesän ja sylinterin alaosan väliin. Näin ylimääräinen öljy imettiin kampikammioon alipaineella. Tällä järjestelyllä yritettiin ratkaista lyhyemmistä ohjureista (ilman venttiilinvarren kumeja) juhtunutta savuttamista. Tämä ei auttanut savuttamiseen. Tehdas kokeili ohjurikumeja, mutta automalliset, vesijäähdytetylle koneelle tarkoitetut eivät kestäneet kuumaa konetta pitkään. 82-83 tuli ilmajäähdytteiselle koneelle tekoitetut ohjurikumit Ja hieman pidemmät ohjurit. Varmuuden vuoksi tehdas jätti nämä lisähuohotusletkut paikoilleen. Savutus loppui.

Öljynkierto Öljynkierto Shovel.jpg

Nokka-akseli

Vuodesta 1970 (late Shovel, Alternator Shovel) kärjet sijaitsevat suoraan nokka-akselin päässä. Tällöin nokka-akselin päässä on hahlo pyörittäjää varten.

Huomaa, että nokka-akseleiden rattaissa ja pinion rattaassa on eroja!

Vuonna 1977 vaihtui nokka-akselin ja pinionrattaan hammastus.

Nokka-akselin vaihto

Tiivisteet: Jakopäänkopan tiiviste. Jos otat nostajapesät irti, niin myös sinne uudet tiivisteet. Samalla uusii myös nuo työtötankojen suojakoteloiden/-putkien tiivisteet. Suosituksena ne sinisiä (silikoni)kumitiivisteitä taikka mustia kumitiivisteitä. Korkkitiivisteen on hyvät siihen asti (?) kunnes joutuu ekan kerran esim. säätämään työntötankoja. Jokaisessa 3 tiivistettä, kaksi eri kokoa (2+1).

Työvaiheet: - Työntötangot irti. Itse olen laittanut takaisin samaan paikkaan mistä ottanutkin (merkkaus) - Sytkä pois. Myös ne keskipakolimput. Ensin kansi. Merkkaa alla olevan kärkilevyn/sytkälevyn paikka, esim ruuvien kohdat. Sytkän keskeltä ISOLLA kannalla oleva ohut ruuvi irti, sitten ruuvit jotka pitää levyä paikoillaan ja loput roippeet pois. Johdon voi jättää sinne reikään. Tarkista samalla osien kunto! Sytkän paikka on takaisinasennusta varten suunnilleen paikoillaan, joudut säätämään kuitenkin uuden nokan kanssa. - Kopan ruuvit auki ja koppa pois. ÄLÄ työnnä ruuvaria tiivistepinnan väliin ja kampea sillä! Nokka saattaa yrittää tulla mukana, mutta jos nostajat paikoillaan niin jää sinne. - Voit pyörittää konetta takapyörästä tai kiksistä (tulpat poissa, helpompi) niin, että jakopään merkit on kohdillaan. - Nyt sitten päätät otatko nostajapesät ja nostajat pois. Nostajia voi auttaa ylöspäin sormilla kun otat pesän/pesät irti. Päittäisvälitilan mittaamiseen ja nokan kurkkimiseen tarvitsee toisen nostajasän olla pois, toinen voi olla paikoillaan. Merkkaa ja laita myöhemmin samoille paikoille takaisin! Päittäisvälyksen voi myös mitata suoraan nokka-akselin päästä, siitä missä ne sytkävehkeet on. Jos et ota pesiä pois niin nosta niitä nostajia ylöspäin sormella ja lukitse yläasentoon pyykkipojalla tai vastaavalla. - Vanha nokka pois... - Tässä vaiheessa suositellaan vaihtamaan nokka-akselin neulalaakeri lohkossa! - ... ja uusi nokka tilalle. ASENNUSÖLJYTTYNÄ. Merkit kohdallaan. JA HUOM. oikeat prikat ym välilevyt sinne lohkon puolelle. - Koppa kiinni ja välyksen mittaus. Mahdollinen liian välyksen poisto shimmeillä. Vaarallisempaa jos ei välystä. - Kun OK niin sytkävehkeet paikoilleen. Jos on mekaaninen ennakonsäätö niin rasvaa ne limppujen akselit. Mielummin laita neulalaakeroitu limppupaketti. - (Nostajat ja peset paikoilleen). Tönärit paikoilleen, säätö. - Sytytyksen säätö normaalisti jne

Huomioita: Nokka-akselin neulalaakeri lähtee omanlaisella ulosvetäjällä. Ei se kauhean tiukassa ole muttei taida lähteä sormin. Jos laakeria irrottaa esim. liukuvasaralla, saattaa ohut reuna lohkeata helposti ja sitten on neulat irrallaan. Jos neuloilla on kaksi mahdollisuutta lipsahtaa joko lohkon sisään tai jakopään puolelle, usein ainakin yksi tippuu sisään. Sitten avataankin kampikammio. Sitä on useampi harrastaja kokeillut. Jos käytät jotakin muuta kuin siihen suunniteltua työkalua, suositeltavaa on laskema ehjän laakerin neulat. Ei tarvitse sitten laakerin hajottua turhaan varoiksi purkaa, jos palat ja täysi määrä neuloja löytyy kampikammion ulkopuolelta.

Ja takaisin laakerin saa siihen sopivalla työkalulla taikka erikoisella "tuurnalla" painamalla/taputtelemalla.

Se on sitten eri asia kuinka tärkeää loppupelissä tuo nokkalaakerin vaihto on. Jos se on vaihdettu hetki sitten ja kunnossa niin eipä sitä tarvitse vaihtaa.



Shovel ja Evo vertailua

Hydrauliset nostajat on ollut Harrikoissa jo ensimmäisistä Pannupäistä (1948) lähtien.

-79 tuli kärjetön sytkä, mutta edelleen (automaattisella) mekaanisella ennakonsäädöllä.

Vaihdelaatikko muuttui -79 (?) ns. lehmänläjä malliksi.

Early Shovel 66-69, jakaja ylöspäin (Late) Shovel 70-84 (-85), jakaja nokka-akselin jatkona "Tötterön" sisällä.

Early Shovelissa on suunnilleen sama alakerta kuin Pannupäissä -55 eteenpäin.

Evoon verrattuna mm

- erilainen öljynkierto yläkertaan

- Shovelissa sylinterit (valurautaa, pyöreät) kiinni lohkossa ulkopuolisilla pulteilla, Evossa sylinterit (alumiini, kulmikkaat) pitkillä kannen läpi tulevilla pinnapulteilla.

- pakoputkien kiinnitys Shovelissa yhdellä pultilla (joka kannattaa vaitaa pinnapultiksi!), Evossa kahdella pultilla.

- Shovelissa säädettävät työntötangot, Evossa alunperin kiinteät

- Shovelissa kytkin rumpu kartiolla ja kiilalla, myös Evossa alkuun kunnes muuttui rihla-akseliksi.

- Shovel ketjuilla, Evoihin tuli remmi toisiovetoon. (Shovel "Sturgis" malli remmillä ?)

- Shovel jousiperärungolla, Evoja myös "hardtail look-a-like" Softail rungolla

- Shovel jarrut nestejarrut, rummut v.1972 asti. Levyjarrut 1973 alkaen, malli "banaani" eli aikansa ABS-jarrut :wink: . Evoihin asennettu jo ihan oikeita jarrujakin.

Vuosimalleissa 1980-82 oli joitain ongelmia kampuran laakerin kanssa. Skooli irtoaa lohkosta. 1980 luvun alkupuolella venttiilin ohjureita lyhennettiin ja esiintyi nopeaa kulumista ja savuttamista, kunnes tuli venttiilivarren tiivisteet. Voi asentaa myös jälkikäteen.

- Shovelin koneet tehty lyijylliselle bensalle (mm. seettirenkaiden materiaali) eli lisäainetta nykybensan sekaan. (Mistä vuodesta Shovelit lyijyttömälle?)

- Evot lyijyttömälle bensalle.

- Kiksi Softail (Evo) malleissa vuoteen 1985 asti.

Täältä löytyy keskustelua ja Shovelin/Evo vertailua [1]

Öljypumppu BT

Öljypumppu, letkujen lähdöt ja räjäytyskuva

Evolution

Evolution moottori tuli vuonna 1984.

1984-1992 moottorin huohotus kampikammion kautta, letku vedetty alunperin ilmanputsariin.

1993-1999 moottorin huohotus kansien kautta.

Venttiilikopan sisällä on sateenvarjoventtiilit ja huohotus tulee kansista ilmanpuhdistimen pohjan kiinnitypulttien kautta ilmanpuhdistimeen.

Momenttiarvoja


Työntötankojen värikoodit (pituus)

  • Etupako VIHREÄ (pisin työntötanko)
  • Etuimu KELTAINEN
  • Takaimu SININEN
  • Takapako VIOLETTI

EVO ja Twin Cam vertailua

Erot edeltäjään (Evolution engine)

TC moottorin design eroaa huomattavasti edeltäjästään eli Evolution moottorista ("Evo") toisaalta jakaa joitain teknisiä elementtejä Sportster-moottorin kanssa. 88" (1450ccm) on normaalikoneen koko kuutiotuumissa. Moottori tuli markkinoille vuosimalliin 1999 (syyskuu 1998) Vuotta myöhemmin H-D MoCo toi markkinoille 95" sarjan jolla koko kasvoi 1550 kuutiosenttimetriin.

Myöhemmin Twin Cam muuttui 96" eli n.1584ccm kokoon. Siihen saa 103" ja 110" conversiokittejä.

Muutos Evo Twin Cam
Kuutiotilavuus 80 cu in (1,340 ccm) 88 cu in (1,450 ccm) and 96 cu in (1,584 ccm)
Öljypumppu Ulkopuolella. Veto rattaille ja akselilla. Sisäpuolinen "twin-gerotor". Veto suoraan oikean puolen pinion akselilta. Tämä pumppu on tehokkaampi, enemmän painetta ja suurempi määrä.
Nokaa-akseli Yksi akseli jossa 4 nokkaa. Yksi kaksinokkainen sylinteriä kohtiach. Työntötankojen kulma saadaan paremmaksi keinupijen suhteen.
Nokan ohjaus Rattailla Hiljainen ketju. Tämä muutos tehtiin jotta moottori täyttäisi EPA melunormit. Monet vaihtavat ketjun tilalle ns. ratasnokat joilla saadaan täsmällisempi sytytys.
Vaihteiston kiinnitys Moottorista erillään Vaihdelaatikon kuori kiinnittyy suoraan moottorin lohkoon (kuitenkin erillisenä)
Öljytankki Tavallisesti istuimen alla ja akun ympärillä. Vaihdelaatikon alla ja takana.
Palotila "D" muotoinen "Bathtub" (kylpyämme) muotoinen. Saadaan parempi täyttö ja voidaan käyttää korkeampaa puristusta.
Sytytys / kipinä Hukkakipinä eli singlefire (sytyttää kummatkin tulpat samaan aikaan). Yksi puola, tulpat 14mm. Ei hukkakipinää, dualfire (sytyttää kummankin sylinterin erikseen). Kaksi puolaa, tulpat 12mm.
Jäähdytys Ilmajäähdytteinen Myös ilmajäähdytteinen. Isommat jäähdytysrivat ja ruiskusuuttimet lohkon sisällä jäähdyttämässä männän alapuolta.

Twin Cam

Twin Cam moottorin toiminnan animaatiomalli [2]

Nostajat

TwinCam moottorin nostajat ovat lähes samat kuin Chevrolet SB pikkulohkomoottorissa. (Samat myös -91 Sportsterista alkaen) Cranen mallinumerot ovat eri HD:n ja Chevroletin nostajille, mutta ulkomitaltaan sama tuote. Ensimmäiset TC-nostajat #18538-99 oli valmistanut Hylift (1999-2001 mallit) ja sen jälkeiset #18538-99A sekä #18538-99B mallit on valmistanut Delphi.

Hylift firmana meni konkuriin ja oikeudet ja patentit myytiin. Hylift yritti sopimusta H-D tukemana Delphin kanssa, mutta Delphi ei suostunut ja yritti ostaa Hylift oikeudet huutokaupan kautta (edullisesti). Ei onnistunut ja nykyisin Hyliftin oikeudet ja piirustukset omistaa Topline Engineering, Chicago.

Koska Hylift/Toplinen Enginering omistaa patentin tuosta hydraulinostajan painejärjestelmästä niin Delphi on joutunut käyttämään Chevyn nostajia ja muokkaamaan niitä H-D sopiviksi. Niissä yritetään nostaa hydraulipainetta männän kokoa pienentämällä. Tämä johtaa siihen, että korkeapaineisen öljyn määrä/tilavuus on pienempi ja se aiheuttaa ääntä.

Chevroletin nostajat vaativat 30 - 60 psi öljynpaineen, kun taas TC:n paineet ovat 16 - 40 psi (kun kaikki on kunnossa). Tyhjäkäynnillä Cvevroletin nostajilla olisi odotettavissa nakutusta venttiilikoneistosta.

Uudempi Delphi nostaja modifikaatioineen on päässyt lähelle tuota alkupään (Hylift)tasoa, mutta edelleen öljytilavuus on pieni.

TCA TCB hydraulic lifters.jpg

18538-99A ja 18538-99B nostajat

Chevy hydraulic lifters crane 10530.jpg

Crane #10530 Chevy nostaja

[3]


Huohotus - Sateenvarjoventtiilit

Sateenvarjoventtiilien vaihto.

Vaihtaminen onnistuu ilman alemman venttiilikopan avaamista, koska huohottimen asetelma on heti yläkopan alla keinuvipujen välissä. Se nn kahdella pultilla kiinni. Pulttien momentti on 10.2 -13.6 Nm.

Venttiilikopankannen pulttien kiinnitysjärjestys on sytystulppa vasemmalle jääden:

Lyhyemmät pultit vasemmalle puolelle löysästi ja pidemmät oikealle samoin.

Kiristysmomentti 20.3 - 24.4 Nm. Sinistä Locktiteä kopan pultteihin.

  • Keskivasen 1 ---- keskioikea 2
  • Ylävasen 3 ----- aläoikea 4
  • Alavasen 5 ----- Yläoikea 6


Moottorin kinnitys runkoon.

Pitkät kiinnityspultit tulevat oikealta puolelta kiinni.

Etummainen pultti: Pultin kannan alle prikka (6530), sitten holkki ( 48094-00), sitten Spacer (24603-00) Vasemmalla puolella Spacer, holkki, prikka, mutta luonnollisesti reunimmaisena mutteri koneesta ulospäin mentäessä. Holkki ja spaceri koneen ja rungon väliin. Pultti, mutteri ja prikat luonnollisesti rungon ulkopuolelle.

Takimmainen pultti samoin kuin etummainen oikealla puolella konetta. Vasemmalla puolella ei tule holkkia ( 48094-00), vaan pelkästään spacer, sitten prikka ja viimeksi mutteri koneesta ulospäin mentäessä. Spacerit tulee kaulus koneesta poispäin.

Momentti: 94.9-108.5 Nm.


Täältä myös talteen https://www.hdcf.fi/juttutupa/viewtopic.php?f=1&t=32182

V-Rod


Yleisiä ohjeita

Moottorin kiinnitys runkoon

Evo ja vanhemmat bigtwinit tulee kiinnittää seuraavalla tavalla:

Momentti koneen kiinnityspulteille 35 ft-lbs (47 Nm)

  • Varmista, ettei rungossa ole maalia koneen ja laatikon kiinnityspinnoilla. Jos on, niin poista se.
  • Aseta moottori paikoilleen ja liikuttele sitä kiinnikkeissään niin että kaikki neljä kiinnityspulttia liikkuvat vapaasti rei'issään. Ottaa vähän aikaa ja hermoja mutta onnistuu kyllä.
  • Kiristä kaksi takimmaista kiinnitysruuvia oikeaan momenttiin.
  • Tarkista välysmitalla onko etukiinnikkeen ja koneenkannakkeen välissä rakoa. Jos on niin täytä rako vastaavan paksuisilla shimmilevyillä - Chevyn pikkulohkon startin shimmit sopivat täydellisesti tähän hommaan.
  • Vasta nyt voit kiristää etupultit oikeaan momenttiin.
  • Koneen yläkiinnike paikoilleen ja shimmaus prikoilla (jottei sinnekään jää jännitettä).
  • Vaihteisto ja ensiöveto on luonnollisesti vielä irti tässä vaiheessa, jos ei niin löystä vaihteiston kiinnitysruuvit.
  • Kiinnitä ensiövedon sisäkoppa moottoriin ja vaihteistoon.
  • Tarkista tarvitseeko vaihteiston alle laittaa shimmilevyjä.
  • Kiristä vaihteisto paikoilleen.

Näin menetellen ei pitäisi minkään paikan jäädä jännitykseen ja moottorin kiinnikket ja enskakoppa kestävät ikuisesti.



TwinCam

  • Pitkät kiinnityspultit tulevat oikealta puolelta kiinni.
  • Etummainen pultti:

Pultin kannan alle prikka (6530), sitten holkki ( 48094-00), sitten Spacer (24603-00) Vasemmalla puolella Spacer, holkki, prikka, mutta luonnollisesti reunimmaisena mutteri koneesta ulospäin mentäessä. Holkki ja spaceri koneen ja rungon väliin. Pultti, mutteri ja prikat luonnollisesti rungon ulkopuolelle.

  • Takimmainen pultti samoin kuin etummainen oikealla puolella konetta.

Vasemmalla puolella ei tule holkkia ( 48094-00), vaan pelkästään spacer, sitten prikka ja viimeksi mutteri koneesta ulospäin mentäessä. Spacerit tulee kaulus koneesta poispäin.

  • Momentti: 94.9-108.5 Nm.