Haluaisin tuoda esille näkemyksen, että ihmisen ikää ei voi yleistää, vaikka useampi on jo heittänyt 80v. maagiseksi rajaksi liikenteeseen. Keski-ikä kasvaa ja ihmisillä on tarvetta, halua ja kykyäkin liikkua yhä iäkkäämpinä. Ja mitkään tilastot eivät osoita näiden ikäihmisten olevan se suurin vaaratekijä liikenteessä. Jostain tilastosta tavasin juuri, että yli 70-vuotiaat aiheuttavat n. 6% onnettomuuksista.
Toisesta artikkelista luin, että 1/3 kuolonkolareista jouhtuu sairauksista:
Muistisairaudet ovat myös pelottava vaaratekijä (tässä aika hätkähdyttävä pitkä artikkeli aiheesta):Kaikki kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet tutkitaan onnettomuuksien tutkintalautakunnassa. Viime vuosina lautakunnan raporteissa on näkynyt uusi ilmiö. Jopa kolmasosa onnettomuuksista liittyy kuljettajan sairauteen.
Tavallisin onnettomuuden syy on sairauskohtaus. Tappavan kohtauksen aiheuttaa usein sydän- ja verisuonitauti, mutta toisinaan myös diabetes tai epilepsia. Joskus taustalla on sairaudesta johtuva ajovirhe.
- Ajovirheiden ja havaintovirheiden takana on useita terveyssyitä, kuten lääkitys, valvominen ja viretilaa huonontavat sairaudet,
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... ikenteessa" onclick="window.open(this.href);return false;
Sitten kun vielä lisätään (nuoret) kaaharit ja nämä "audi-on-asenne"-miehet automerkistä riippumatta, niin lienee lopulta aika epätodennäköistä törmätä yli 80-vuotiaaseen liikenteessä.
Lopuksi kun vielä muistetaan, että liki 80% kuolemaan johtaneista moottoripyöräonnettomuuksista johtuvat kuskin omista toimista, niin voimme alkaa pohtia, mikä on vaarallisinta liikenteessä.
Avaan tämän pohdinnan/keskustelun tällä alustuksellani.