Maalaus
Yleistä maalauksesta
Jos täytyy saumoja kittailla tai tinata niin huomioi poltto ym maalauksen yhteydessä, että kaikki kitit/pakkelit eivät kestä tarpeeksi lämpöä. Jotkut epoksi pakkelit kestävät jopa 300 C°, mutta "tavallinen pakkeli" vain 100 astetta (lue käyttöohjeesta). Tina voisi pysyä jauhemaalin alla(?).
Hyvän pinnan aikaansaamiseksi pohjat tarvitsee tehdä hyvin käyttäen mm. ruiskutettavaa hiomamaalia ja spaklaileen.
Myös märkämaalauksessa uunin avulla voi nopeuttaa prosessia. Tunti ja 70 C°lämpöä vastaa 2 kuukautta ilmakuivausta. Tunti uunissa ja jäähdytys niin heti pääsee kokoamaan ja maali on kova. Jos ilmassa kuivaa niin on pitkän aikaa pehmeä ja helposti tulee kolo ja naarmu maalipintaan.
Maaleihin sekoitetaan kovettimia, ohentimia ja aktivaattoreita. On olemassa nopeaa sekä hidasta kovetetta ja ohenninta. Jotkut maalit vaativat aktivaattorin kovettuakseen. Jos pohjamaaliin jää haihtumatonta liuotinta niin se tulee pois vaikka pintamaali ois päällä, aiheuttaen rakkuloita ja kitin ja maalinreunat voivat ajan kuluessa tulla esiin. Saattaa myös turvota.
Haihtumishäiriöitä saattaa tulla maalipintaan jos maalia ei haihdutettu aiheuttaen kiillon katoamistaa tai himmenemistä.
Ennen maalausta on silikoni poistettava huolellisesti maalattavalta pinnalta. Jos silikonia jää pintaan hiukankaan, aiheuttaa se maalipintaan koloja ja epätasaisuutta. Silikonin poistoon on omat aineensa, ei lähde pois tavallisilla liuottimilla.
Aktivaattori ja kovetin
Sanat aktivaattori ja kovetin menevä joskus ristiin kun on kyse vaikutuksesta.
Aktivaattori tai kiihdytin sanaa käytetään maalien lisäaineista, esim. kuivumisajan nopeuttajasta. Happomaalissa se aktivoi maalin tartuntakykyä kun se sisältää fosforihappoa (ei sovi varastoitavaksi peltipurkissa).
Kovetin taas on pakollinen 2K-maaleissa kuivumisen kannalta; ei kuivu ilman sitä eikä saavuta sitä haettua kestoa.
Myös vesivärimaaleissakin käytetään kiihdyttäjiä esim. kuivumisajan lyhentämiseksi.
Aktivaattoreita ei välttämättä tarvitse käyttää, antavat monesti vain lisäominaisuuden. Toisaalta on tuotteita (2-kompponentti-) joissa on aina käytettävä mikäli tuoteselosteessa niin sanotaan.
Lisätietoja vaikka: www.motoral.fi
Märkämaalaus
Märkämaaleja on sekä yksikomponentti (1K), että kaksikomponentti (2K) maaleja.
Polttomaalaus
Polttomaalaus ja pulverimaalaus ovat kemiallisesti kuivuvia maaleja. Eli kalvo muodostuu kemiallisessa reaktiossa, jossa nestemäinen tai pienimolekyylinen sideaine verkkoutuu ja sen molekyylikoko kasvaa. Verkkoutunut maalikalvo ei pehmene lämmössä. Se ei myöskään liukene liuotteisiin, mutta jos verkkoutumisaste on pieni, maalikalvo turpoaa liuotteista. Kemiallisesti kovettuvilla maaleilla on usein rajoitettu päällemaalaus, tai sitten päällemaalaus vaatii kunnollisen tarttuvuuden saamiseksi vähintään hionnan tai muun karhennuksen.
POLTTOMAALEJA on sideainepohjaltaan useita eri tyyppejä. Tavallisimpia ovat alkydiamino-, akryyliamino-, silikoni- ja polyesterimaalit. Ne voivat olla joko vesi- tai liuoteohenteisia. Levitetään yleensä ruiskulla tai upottamalla. Polttomaalit kuivuvat ainoastaan korkeassa lämpötilassa, tavallisesti 120-180 astetta. Polttoaika 15 min-1 tunti. Pinta on kova ja sillä on hyvä kemikaalin- ja iskunkestävyys.
Perinteistä märkäpolttomaalausta käytetään metallituotteiden maalaukseen esimerkiksi silloin, kun tuotteelle määrätty värisävy asettaa rajoituksia jauhemaalin käytölle.
Polttomaalauksessa maali kovettuu lopulliseen kestoonsa polton aikana vrt. kuorma-autojen ja traktoreiden pakoputket jotka polttomaalataan.
Pulverimaalaus
KEMIALLISESTI KOVETTUVISSA JAUHEMAALEISSA voidaan käyttää sideaineena epoksi-, polyesteri-, akryyli-, tai polyuretaanihartsia. Levitetään yleensä sähköstaattisella jauheruiskulla. Jauhe tarttuu maadoitetun maalattavan kappaleen pintaan. Lopullinen kalvo muodostuu polttouunissa noin 150-200 asteessa kemiallisen reaktion johdosta. Jauhemaalaus antaa huokosettoman, mekaanista ja kemiallista rasitusta kestävän pinnan.
Jauhemaalaus soveltuu loistavasti moniuloitteisille kappaleille, joihin perinteisellä märkämaalausmenetelmällä on hankalaa tai mahdotonta saada tasaista ja kattavaa maalipintaa. Nykyisin jauhemaalausta voidaan käyttää myös puupinnoille.
KESTOMUOVISTEN JAUHEMAALIEN sideaineena käytetään polyamidia, polyeteeniä tai polyvinyylikloridia. Levitetään leijutusmenetelmällä (Pulveri "leijutetaan" (puhalletaan) paineilman avulla maalattavan kappaleen läheisyyteen, sähköinen varaus hoitaa lopullisen tarttumisen maalattavaan kohteeseen.) ja maali muodostaa kalvon lämmössä, jolloin sideaine sulaa tarttuen maalattavaan pintaan. Pulverimaalauksessa ei käytetä liuotinpohjaisia maaleja vaan maalattavaan kohteeseen ja maalauspistooliin kytketään vastakkaiset sähkövaraukset joiden ansiosta pistoolista lentävä kuiva jauhe tarttuu magneetin lailla maalattavaan kohteeseen. Sanotaan, että jopa prätkän rungon maalaus on helppoa kun pulveri hakeutuu itsekseen hankalimpiinkin paikkoihin. Sitten maalattu kohde työnnetään uuniin jossa lämpötila on niin korkea että pulveri sulaa muodostaen kovan pinnan.
Joidenkin mielestä pulverimaalaus näyttää huomattavasti paremmalta kuin märkäpolttomaalaus, vähän niinkuin kromaus mutta väreissä.
Kuumankestomaalit
Pakoputkistossa käytetään kuumakestomaaleja.
Spray-maalit
Ohjeita Spraymaalaukseen
Puhdista pinta
Maalattava pinta on syytä puhdistaa hyvin ennen maalaustyön aloitusta. Näin saat pinnasta pitkäikäisen ja kestävän. Aloita puhdistus poistamalla rasva ja lika maalattavasta kohteesta. Parhaiten se onnistuu asetonilla tai tinnerillä. Älä käytä puhdistukseen lakkabensiiniä tai tärpättiä, ne jättävät kalvon puhdistettavaan pintaan. Aina ei ole välttämätöntä käyttää liuotinainetta pinnan puhdistamiseen. Usein riittää, että pyyhit pölyt kuivalla, nukkaamattomalla liinalla.
Mikäli kohde on maalattu aikaisemmin, poista vanha maali mahdollisimman hyvin. Voit myös kokeilla koemaalausta pienelle alueelle. Tällä varmistat, että maali soveltuu kohteeseen. Koemaalaus on suositeltavaa aina, oli tuote aikaisemmin maalattu tai ei.
Hio pinta
Hio käsiteltävä pinta hyvin ennen pintakäsittelyä. Näin saat käsiteltävästä pinnasta näyttävän, pitkäikäisen ja kestävän.
Aloita hiontatyö mahdollisimman suuresta tasaisesta pinnasta sopivasta kohdasta. Mikäli kyseessä on puupinta, hio aina puun syiden suuntaisesti. Metallipinnan hionnassa on syytä muistaa, ettei hio eri suuntiin. Kolojen ja pienten reikien paikkaamiseen suosittelemme kittiä. Anna kitin kuivua hyvin ennen hiontaa. Kun pinta on tasainen, poista hiontapöly huolellisesti ja aloita varsinainen pintakäsittely.
Ravista purkkia
Spraypurkki on ravistettava erittäin hyvin ennen maalausta. Näin toimimalla saat tasalaatuisen sumun ja varmistat, että purkin venttiili ja suutin toimivat moitteettomasti.
Ravista purkkia 1 - 2 minuuttia, mieluiten ylösalaisin. Kuulat ja raskaat pigmentit irtoavat spraypurkin pohjasta helpommin. Ravistusaika alkaa siitä, kun kuulet kuulien helinän spraypullossa. Tämä helpottaa maalaustyötä ja nopeuttaa maalin homogenisoitumista.
Hyvin ravistettuna spraymaali toimii maaliruiskun tavoin ja maalatun pinnan laatu on erinomainen.
Suihkutusetäisyys
Spraymaalilla maalattaessa on tärkeää muistaa oikea suihkutusetäisyys. Liian läheltä suihkutettu maali valuu helposti pystypinnoilta. Vaakapinnoilla taas syntyy ns. appelsiinipintaa ja maali saattaa paeta ruiskutuskohdasta reunoille. Liian kaukaa ruiskutettu maali taasen tulee harsona maalattavalle pinnalle. Tällöin maalin peittokyky heikkenee ja pinnan kiilto huononee. Erityisesti pieniä kohteita maalatessa maalin kulutus kasvaa, kun suuri osa maalista menee kohteen ohitse.
Suihkutusetäisyydellä on suuri merkitys lopullisen maalipinnan säänkestoon. Oikein suihkutettuna maalipinnan paksuus on tasainen ja säänkestokyky hyvä. Maalipinnasta tulee siisti, hyvän näköinen ja pitkäikäinen.
Suihkutusetäisyydet maalattavasta kohteesta: - Blue Sprayjet suuttimella 20 cm - muut suuttimet 30 cm
Koemaalaus ennen varsinaista maalausta
Koemaalaus suositellaan suoritettavaksi pienelle, huomaamattomalle alueelle. Pieni suihkaus riittää. Anna koemaalauksen kuivua ja tarkista, soveltuuko valittu maali käsiteltävälle kohteelle. Koemaalauksen suorittaminen on erittäin tärkeää mikäli käsiteltävä pinta on aikaisemmin maalattu tai muutoin pintakäsitelty. Spraymaalin liuottimet saattavat reagoida edellisen pintakäsittelyaineen kanssa ja maalaus voi epäonnistua. Suosittelemme koemaalauksen suorittamista myös aikaisemmin käsittelemättömillä pinnoilla. Näin varmistat kauniin ja kestävän lopputuloksen.
Suihkuta useita kerroksia
Suihkuta maalia ohjeen mukaiselta etäisyydeltä noin kolme kerrosta. Suihkuta kerrokset ristiin. Liikuta spraypulloa rennolla ranneliikkeellä edes takaisin maalattavan kohteen yllä. Älä pyöritä pulloa. Anna liuottimien haihtua noin viisi (5) minuuttia ennen uuden kerroksen maalausta. Jatka maalausta kunnes olet saanut mieleisesi maalipinnan. Useaan kertaan maalattuna saat sopivan kerrospaksuuden eikä maali lähde valumaan kohteesta. Ristiin maalaus takaa onnistuneen lopputuloksen, koska maali levittyy tasaisesti kohteeseen. Tauko kerrosten välillä nopeuttaa maalin kuivumista. Maalatusta pinnasta tulee kestävämpi ja kauniimpi. Myös mahdollinen jatkokäsittely nopeutuu.
Päällemaalaus 15 min kuluessa / 7 vrk kuluttua
Spraymaalaus onnistuu parhaiten ns. märkää - märälle metodilla. Maalaa pinta 15 minuutin kuluessa pohjamaalin maalaamisesta. Samoin mahdollinen lakkakerros 15 minuutin kuluessa pintamaalaamisesta. Mikäli pintamaalaamisen tai lakkaamisen aloittaminen viivästyy huomattavasti mainituista 15 minuutin ohjeajoista täytyy odottaa, että aiemmin maalatut kerrokset ovat läpikuivia. Tämä saattaa kestää huoneenlämmössä (+ 20 °C) jopa seitsemän (7) vuorokautta. Sama ohjesääntö koskee myös pohja-, pintamaalauksen ja lakkaamisen mahdollista korjaamista jälkikäteen.
Spraymaaleissa käytetään nopeasti haihtuvia liuottimia. Tämä tarkoittaa sitä, että maalin pinta kuivuu nopeasti umpeen. Samalla liuottimien haihtuminen pinnasta hidastuu. Kun tähän muutaman tunnin kuivuneeseen pintaan suihkutetaan maalia, niin aiemmin maalattu kerros pehmenee ja maalipinta menee rakoille. Ja kiiltävä maalipinta muuttuu mataksi.
Käyttämällä märkää - märälle metodia saat nopeasti valmista ja onnistuminen on taattu. Pidemmät kuivumisajat antavat myös hyvän lopputuloksen ja mahdollistavat työskentelyn pidemmällä aikajaksolla.
- Muista siis maalaus 15 minuutin kuluessa tai vasta seitsemän (7) vuorokauden kuluttua.
Puhdista suutin
Spraytuotteen suutin puhdistetaan kääntämällä pullo ylösalaisin ja painamalla suutinta, kunnes pullosta tulee ulos pelkkää ponneainetta. Puhdistus pitää tehdä myös pienen maalaustauon ajaksi, ponnekaasu ei lopu kesken vaikka tekisit parikymmentä puhdistusta.
Mikäli puhdistusta ei suoriteta, maali kuivuu venttiiliin ja suuttimeen tukkien ohuet kanavat pysyvästi. Tukkiuduttuaan tuote on käyttökelvoton ja joudut hävittämään sen ongelmajätteenä.
Puhdistamalla pullon oikein hyödyt;
- Saat kaiken maalin käyttöösi
- Puhdistetulla suuttimella maalausjälki on tasainen
- Ympäristön kuormitus vähenee - tyhjän spraypullon ja muovikorkin voi kierrättää!
Ohjeet Maston sivuilta [1]
Alumiinin maalaus
Pulverivärejä on siis montaa eri tyyppiä (Polyesteri, Polyuretaani, Epoksi, Epoksipolyesteri). Niiden ominaisuudet ovat erilaiset ja UV sekä kemikaalien kesto on erilainen ja tuosta löytyy se yhteys miksi alumiinin maalaus onnistuu toisilla ja toisilla ei. Varsinkin tuo kemikaalien keston suhteen on tässäkin asiassa eroavaisuutta. Myös pohjatöiden tekemisellä on iso osa lopputulokseen. Monet maalaamot suosittelivat ehdottomasti polyesteri maalausta MP alumiini rungolle. Pohjatyöt: hiekkapuhallus + pesevä rautafosfatointi (rasvanpoisto + pohjamaali).
Pyörän (alumiini)runkoa maalatessa polyesteri pulveriväri mattamaalilla kannattaa joukkoon sekoittaa 10% kiiltoa, jotta maantielika ei jäisi ikuisesti hyvin kiinni. Eli vinkkinä miksi ei puhdasta mattamaalia kannata käyttää.
Ennen pohjatöitä (puhallus) pitää tulpata kaikki kierteet ja muut paikat minne en halua hiekan taikka maalin menevän.
Polyesterimaali kestää liuotinta melko hyvin.
Pinstriping
Pinstriping maalaus on viivojen maalausta. Niillä joko rajataan alueita taikka tehdään kuvioita.
Tyypillinen pinstripe työ on liekkien rajaaminen.
Maalit
Maalina erikoismaali kuten "1 Shot". Nämä maalit ovat erityisen hyviä tekstien, kylttien ja viivojen maalaukseen.
Vuoteen 2003 asti 1 Shot maaleissa oli lyijyä, jonka ansiosta maali peitti hyvin ja säilyi pitkään maalattuna.
Välineet
Pinstriping eli viivoitus tehdään siihen vartavasten valmistetuilla siveltimillä.
Myöskin on kehitetty "kone" näiden koriteviivojen maalaukseen. Beugler on valmistanut pinstriping koneita vuodesta 1935.
Lakkaaminen
Jos 1 Shot maaleilla maalatut viivat meinaa lakata, on muutaman vaihtoehto.
- Maalin sekaan 20% kovettajaa
- Lakkausta suorittaessa ensin ohut harso, annetaan kuivua 10 min. Sitten uusi harso jonka annetaan myös kuivua 10 minuuttia. Sitten päälle lakkaus normaalisti. (Lakka PPG2021)
Jos viivojen päälle ruiskuttaa lakan suoraan märkänä niin lähes varmasti viivamaali "keittää" alla.