Ruisku

Motopediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Yleistä ruiskusta

Bensiinin syöttö ruiskulla kaasuttimen sijaan on lähes pakko nykyajan saaste ym määräysten takia.

Ruiskuja on ollut käytössä autoissa jo yli 50 vuotta (mekaaniset). Elektronisesti ohjatut vuodesta 1957. Ensimmäiset patentit saatiin ruiskuihin on jo 1896, mutta toimiva malli oli vasta 1920-luvulla dieselautoihin.

Sakaslaiset (Bosch) kehittivät 30-luvulla polttoaineen ruiskutuksen lentokoneisiin, joidenka moottoreista se sitten siirtyi suuremmassa määrin myös autokäyttöön.

Elektronisesti ohjatun bensiininsyötön EFI (Electronic Fuel Injection) yhteyteen liittyy ohjausyksikkö ja erilaisia antureita kuten lambda-anturi, lämpötilaanturi, kaasuläpän asentotunnistin jne.

Harley Davidson on käyttänyt moottoreissaan kahta erillaista polttoaineen ruiskutus järjestelmää (nämä ensin mainitut).

1. Magnetti Marelli, jota kutsutaan " Alfa In" järjestelmäksi. Ruiskutus tapahtuu kaksiuloitteisen "kartan" perustella.

  Tässä järjestelmässä ruiskutusmäärän säätö tapahtuu kahden muuttujan perusteella.
  Muuttujat ovat kaasuläpän asento (TPS) ja moottorin kierrosluku.

2. Delphi, jota kutsutaan "Speed Density" järjestelmäksi. Ruiskutus tapahtuu kolmiuloitteisen "kartan" perusteella.

  Tässä järjestelmässä ruiskutusmäärän säätö tapahtuu kolmen muuttujan perusteella.
  Muuttujat ovat kaasuläpän asento (TPS), imusarjan paine (MAP) ja moottorin kierroluku.

3. Nykyaikainen pää-osin autoissa käytettävä, "Mass Flow" järjestelmä. Ruiskutus tapahtuu 4 uloitteisen "kartan" perusteella.

  Tässä järjestelmässä ruiskutusmäärän säätö tapahtuu neljän muuttujan perusteella.

TPS= Trottle Position Sensor, eli kaasuläpän asentotunnistin

MAP= Manifold Absolute Pressure, eli imusarjan painesensori

MAF= Mass Air Flow, eli ilmamassamittari, joka mittaa ilman virtausta kuumalangan avulla (on myös mekaanisia VAF)

Lambda anturit

Olemassa kahta erillaista perus tyyppiä, kapeakaistainen ja laajakaistainen. Normaalissa käyttössä on yleesä kapeakaistainen

  • Sportster 2007

Osanumero on 27719-07 (hintaluokka jenkeissä 30-50$ -2010)

Anturi on BOSCH F00HL00213 15533 (982) kapeakaistainen.

TC EFI tyhjäkäynti

Jos tyhjäkäynti on liiallisen korkealla.

Kannattaa huomioida/tarkastaa muutama asia.

1. Imusarja saattaa kuumetessaan laajentua ja hirttää ilmaläpän pääsemästä kiinniasentoon. Tarkasta ruiskun alla oleva vipu ja stoppariruuvi, että ne osuvat toisiinsa kun käännät kaasua ja vapautat sen. Tämä siis välittömästi sammutuksen jälkeen. Sieltä pitäisi kuulua kevyt kilahdus

2. IAC -askelmoottori (Idle Air Control) resetoi itsensä nollaksi välittömästi kun päävirran jälkeen käännät Run/Off kytkimen Run -asentoon. Jos epähuomiossa kaasu on hiukankin auki sillä hetkellä, on tyhjäkäyntimaailma aivan sekaisin, kunnes seuraavan kerran käytät virrat pois ja uusi reset tapahtuu.


Ruiskun ohjaus

Ruiskun ohjausyksiköitä (ECU = Engine Control Unit tai jotku kutsuvat sitä ECM) on ilman lambda antureita ja lambda antureilla oleviin.

Optimointi ja muokkaaminen

Ruiskutusjärjestelmän optimointia tehtään pää-asiassa kahdella eri tavalla.

1. Lisämoduleilla

  Näillä yleensä huijataan alkuperäistä ECU/ECM, esimerkiksi lisäämään ruiskutettavaa polttoainetta, muuttamaan sysytysennakkoa. 

2. Muokkaamalla alkuperäistä tai sen kaltaista aftermarket ECU/ECM yksikön "karttaa"

  Optimoidaan ruiskutusta ja sytytysennakkoa vastaamaan pyörän kokoonpanoa.

Lisämoduli (SERT tai PC3) kontrolloi ECU:n puolesta sytytysennakoa ja polttoaineen ruiskutusta.

SERT

SERT eli Screaming Eagle Race Tuner.

Sen avulla on mahdollisuus tehdä ruiskun täydellinen optimointi.

SERT on rakenteeltaan sellainen, että sitä voi käyttää vain ja ainoastaan yhteen pyörään (SERT on pyörä(ECU kohtainen)- jos pyörän on hankkinut ikiajoiksi ei tämäkään haittaa.

SERT säädettävyys eli soluja (niinkuin Excel-taulukko) joihin syöttöarvoja annetaan on PALJON ja säätäminen on hiukan työlästä. Nykypäivänä Suomessakin jo osataan tuon säätö. Maailmalta saa myös ladattua valmiitakin karttoja joilla voi lähteä liikkeelle.

Tarkennuksena sen verran, että SERT on ainoa härveli joka ohjelmoi pyörän omaa ECU:a suoraan - siihen ei tule mitään lisämokkuloita. Ohjelmoinnin voi ajaa tietokoneen ja pyörän oman ECU:n välillä kun yhteysjohdossa on lisämokkula joka poistetaan ohjelmoinnin päätyttyä. Tästä johtuen SERT on toisten mielestä paras tapa ohjelmoida HD:n ruiskusoftaa.

S&S:llä oli/on oma VFI ruiskunsa joka ohjelmoinnin suhteen vaikutti helpommalta koska sen käyttöliittymä oli graafinen kun taas SERT:n on numeraalinen. SERT:ssä jos vaihdat yhden solun arvoa tarvitsee ympärillä oleviakin muuttaa hieman (blend in), ettei synny äkkinäisiä piikkejä arvoihin.

SEST

Screamin Eagle SuperTuner - Smart Tune

SEST Smart Tunen toiminta ja asetukset. Yleensä pyörään on vaihdettava säädön ajaksi laajakaista lambda-anturit, kapeakaistaisissa alue loppuu kesken.

1. Ladataan joku softan mukana tulevista kartoista ruiskuun sisään (mukana tulee muutama sata karttaa eri koneille ja osayhdistelmille). Tässä vaiheessa kannattaa tietenkin valita sellanen kartta jonka osakokonaisuus parhaiten kuvaa pyöräsi moottoriin tehtyjä muutoksia

2. VCI-palikka jätetään kiinni mopoon ja asetetaan softalla nauhoitusmoodiin ja sitten "tiedynoon" ajamaan vaihtelevilla kaasun asennoilla matalilta kierroksilta rajoittajalle asti. Nauhoituksen saa tiellä päälle VCI-palikan nappia painamalla. Palikkaan sopii 15 min ajon ajan dataa, joten kannattaa sinä aikana ajaa mahdollisimman vaihtelevasti.

3. "Dynoajon" jälkeen avaat SEST ohjelmaan sen kartan jonka olet pyörääsi ladannut. Lataa palikan datat tietokoneelle ja nimeä data-tiedosto niin, että muistat minkä version kartalla se on ajettu.

4. Avaa V-Front taulusta smart tune-versio (tällänen versio löytyy vain tässä uusimmassa 4-version softassa). Tässä kartassa on tässä vaiheessa kaikki arvot nollia.

5. Lataa tallentamasi "dynodata" ja paina generate-napia. Nyt kartalle ilmestyy nollien tilalle arvoja niihin kohtiin joissa mittausdatan pohjalta on erilaisia VE(volumtric efficiency) arvoja kuin vakiokartalla on.

6. Paina update-nappia, jolloin alkuperäiselle kartalle siirtyy nuo nollasta poikkeavat smart tune-kartan arvot.

7. Toista kohdat 4-6 VE-Rear -kartalle.

8. Tallenna näin luomasi uudet VE-arvot sisältävä versio ruiskukartasta nimellä josta tunnistat mitä muutoksia olet tehnyt ja minkä "dynodatan" perusteella

9. Siirrä uusi kartta mopon riskuun

10. Tielle ja testaamaan

Ei tämä ihan "automaattista" ole. Käytännössä joutuu tehdä tuota "dynotusta" ja muuttamista monta kierrosta, jotta kaikki saa kohdilleen. Homma perustuu siihen, että ruisku logittaa tuohon VCI-palikkaan moottorin laskennallista hyötysuhdetta kuvaavia arvoja VE-arvot kummaltakin sylinteriltä erikseen. Datatietoa selaamalla (saa myös katsottua käppyrinä) voi nähdä miten paljon ruiskukartan VE-arvot ja ruiskun laskemat "todelliset" VE-arvot poikkeavat toisistaan. Tällä smart tune -menetelmällä saa helpommin nuo poikkeamat mahdollisimman pieneksi ja näin mallinnettua VE-kartoilla moottorin hyötysuhteen eri kierroksilla ja eri kaasun avauksilla.

Nuo VE-kartat siis mallintaa moottorin hyötysuhteen. Kaikki muut kartat (AFR, ennakot, rikastus) sitten "luottaa" siihen, että nuo VE-arvot on kohdillaan. Lisäturvana on se, että HD:n ruisku osaa 10% rajossa "mukautua" pois VE-karttojen ohjeista, jos ne ovat pielessä. KOKO HOMMA ONNISTUU VANHALLAKIN SOFTALLA JOS NOITA "dynodatoja" vaan tutkii ja muuttaa käsin VE-tauluja. Ainoa mitä tuo smart tune tekee on se, että se automaattisesti vertaa arvoja ja kerää poikkeamat.

Näillä kun testailee niin kannattaa sitten toimia niin, että ei lähde säätelemään minkään muiden karttojen (AFR, ennakot, rikastukset, tms) arvoja ennen kuin nuo VE-kartat on saanu sellasiksi, että "dynoajossa" todelliset ja kartan VE-arvot seuraa hyvin lähellä toisiaan. Sen jälkeen voi sitten alkaa miettiä mitä AFR-arvoja haluaa kartalla koneelta "pyytää" kun moottorin hyötysuhde on kunnolla mallinnettu.

Tuolla SEST:llä voi tehdä ihan mitä vaan, mutta helpointa mahdollista se ei ole.

V&H FuelPak

Vance & Hines Fuel Pak on sellainen, että sillä ei saa vähennettyä soppaa (joskus sekin tarpeellista) eikä säädettyä sytytystä.

18 kohtaa säätöihin.

PC3

PC3 mukana pyörään tulee lisää elektroniikkaa.

ThunderMax

ThunderMax korvaa alkuperäisen ECM/ECU(ruiskunohjausboksin)

Ja vaikka lambdat säätävätkin ruiskua, niin boksissa on mahdollisuuksia vaikka minkälaisiin "käsisäätöihin", jos haluaa niillä alkaa kikkailemaan! Onhan tuo Auto-Tune palikka "vain" lisävaruste Thunder-Maxin kyljessä.

http://www.thunder-max.com/

TerryComp

http://www.terrycomp.com/default.aspx

Daytona Twin Tech

http://www.daytona-twintec.com/products.html

Keskustelua ruiskunsäätöbokseista

http://www.hdcf.fi/juttutupa/viewtopic.php?f=1&t=20665